Solidaritatea umana – in ture montane organizate

Desigur s-a intamplat sa mergeti in drumetii montane si sa existe accidente , sau chiar si tu sau alti colegi de drumetie sa nu mai poata merge/ sau sa traga de ei , deoarece nu mai poti/puteti merge suficient de rapid si sa ingreunezi/ingreunati grupul.

Pentru asta organizatorul si ceilalti participanti la tura (trebuie sa fie responsabili!!! cu totii), pentru ca se poate intampla ceva neprevazut. Asta inseamna grup unit , omogen de munte si solidar in eforturi comune.

In cazul in care cineva nu mai poate merge exista 3 solutii acceptate:

Solutia1: Se incetineste ritmul si persoana accidentata este lasata in fata si incurajata permanent ; i se acorda ajutor in caz de rana sau luxatie cu ajutorul instrumentelor din trusa de prim ajutor (in conditiile in care vremea si ora nu este inaintata – caz ideal 🙂 )

Solutia2: Solutie poate radicala: toata lumea renunta la traseu – tura se va relua alta data

Solutia3: Organizatorul / sau cineva din grup isi asuma rolul de a insoti persoana accidentata , pana la cel mai apropiat punct medical, cabana pentru ingrijiri (ultima varianta daca situatia nu este f.grava).

Ah si e importanta dinamica grupului cat de repede merge, (asta daca e un grup nou cu care vrei sa mergi) informatii asupra traseului e bine sa le iei, daca trebuie mers in ritm alert sau nu (functie de obiectivele incluse), daca este un grup cu care mergi prima data sa zic. Auto-evaluarea pentru a nu ingreuna situatia si mai bine te retragi timpuriu dupa ce ai toate detaliile daca consideri ca este un nemarcat dubios sau ceva f.lung pentru 1 zi 🙂

Cred ca cel mai important aspect pentru grup este atmosfera si la bine si la greu (nu doar la distractie!) , cat mai ales ora de intrare in traseu sa fie cat mai timpurie….daca ati ales un traseu lung, dificil sau solicitant (gen jepii mici – bucegi, la lanturi- piatra craiului etc.).

In fine se pot spune foarte mult despre aceste lucruri , eu ma rezum la acestea pentru moment.

Pentru mine cel mai important lucru e sa ne intoarcem cu bine acasa, teferi si sa stim ca ne-am sprijinit si sustinut reciproc, grup omogen intr-un efort comun.

Situatii neprevazute ce pot aparea pe munte:

a) Accidentul unui coleg/colegi (daca e traseu lung: musai intrat devreme pe ruta, daca e mai scurt se poate lalai si nu trebuie presiune exercitata din partea grupului asupra persoanei accidentate)

b) Furtuna, grindina, ploi cu tunete si fulgere – cautarea unui loc de adapost (conteaza si unde te prinde), folosirea unei rute alternative mai scurte (daca exista), sau marirea vitezei daca sunteti aproape de baza padurii si ploua destul de mult din senin

La orice situatie neprevazuta ce apare , trebuie intrezarita o solutie.

Am fost mai demult intr-o tura in care unul din colegi nu mai putea merge , iar organizatorul vroia sa coboram pe un nemarcat (fara sa-i pese de colegul accidentat). Consider o mare greseala sa lasi un coleg de izbeliste si sa nu-ti pese de el. (mai ales ca organizator!)

De atunci nu am mai mers pe munte cu acea persoana. Asa ceva nu se face.

In final am coborat pe marcat pe Jepii Mari in Busteni , putin pe noapte intrucat colegul abia mai putea merge.

In fine…muntele este vazut de oameni in forme diferite, dar fiecare face cum crede de cuvinta , fara sa stea dupa cineva anume, important e ca grupul sa fie legat si nu divizat si sa fim cu totii in siguranta in drumul spre casele noastre.

Nu-i usor sa organizezi ture reusite si sa impaci pe toata lumea.

Stiu bine ca e tare greu si ca ii e greu (organizatorului cat si soferilor) (documentare asidua + din teren , iar in cazul soferilor condusul dus intors+drumetia in sine)  si incerc sa-i ajut pe cei care o fac. Uneori e bine sa nu le stii pe toate, pentru ca mai inveti si din teren (inclusiv trasee adiacente– motiv de a reveni , nu ?)

Oricine poate gresi pe munte, important e sa inveti si sa nu te incapatanezi sa repeti acea greseala din orgoliu infinit.

Asa cum este si in viata. Nu trebuie sa fiti duri sau prea blanzi , insa a te implica in chestiuni inseamna automat si a fi expus greselilor, ca doar de-aia suntem oameni. Nu ne nastem pentru a fi perfecti, dar putem tinde catre perfectiune, important e ca noi sa fim rezonabili cu noi insine si cu cei din jur.

Succes garantat ! Ture senine pe munte !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s