Salutare ! Bine ati venit in Muntii Baiului ! Vecinii de vis-a-vis de Bucegi

Bine ati venit pe blogul dedicat Muntilor Baiului ! (acestia sunt cuprinsi intre Comarnic, Posada, Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal):

Muntii Baiului au 2 sectoare (situati vis-a-vis de Bucegi  , dar ei fac parte din Grupa Carpatilor Orientali):

Sectorul sudic: Masivul Baiul Mare (parte din Muntii Baiului) : raza Comarnic-Posada-Sinaia-Busteni-Azuga

Sectorul nordic: Muntii Neamtului/Garbovei (si ei parte din Muntii Baiului) : raza Predeal

Urcarea clasica se poate face cu Telegondola din Azuga pana la Cota 1525m (statia terminus a telegondolei) dupa care se continua pe creasta pana la Vf.Urechea 1715m.

Si apoi catre Vf.Cazacu 1753m (varf marcat de o borna si o cruce metalica) ce continua spre Culmea Orjogoaia (ce separe Muntii Neamtului (sectorul nordic) de Baiul Mare (sectorul sudic) ) , catre stanga spre Muntii Neamtului (Vf.Unghia Mare, Rusu),  iar in dreapta pe drumul de ATV de la Vf.Urechea se continua spre Masivul Baiul Mare (sector sudic) pana la Vf.Baiutul, Vf.Zamora (de unde se poate cobori in Busteni pe marcaj cruce rosie), Vf.Baiul Mic, Vf.Baiul Mare , Valea Rea ce coboara in forestier in Sinaia si apoi mai sus catre Vf.Dragan si toate varfurile inlantuite pe directia Sinaia-Posada-Comarnic.

 

Sectorul Sudic (Baiul Mare – cuprins intre Comarnic-Posada-Traisteni-Sinaia-Busteni-pana in Azuga)

Sectorul Nordic (Muntii Neamtului/Garbovei – cuprinde varfurile: Vf.Unghia Mare 1847m, Vf.Rusu 1902m, Vf.Stevia 1907m , Vf.Paraie (fara altitudine pe harti), Vf.Neamtu (1923m) (este cel mai inalt din Muntii Baiului!!) , Vf.Paltinu 1900m, Vf.Turcu 1833m, Vf.Tigai 1699m , Vf.Clabucetul Mare 1466m .

Obs.f.importanta: Perioada propice de vizita a Muntilor Baiului (mai-inceput iunie ; 20 august- sfarsit octombrie)

Primavara si toamna muntii baiului sunt colorati in mod diferit, deci prin urmare putem afirma cu tarie ca se impune o vizita a acestora.

1) Nu uitati sa alegeti ca perioade de vizita a masivului luna mai si pana la inceput de iunie, si 20 august – sfarsit de octombrie (pentru culori) , intrucat in Muntii Baiului desi nemarcati in marea lor majoritate sunt stani si cainii de acolo pot fi agresivi.

Cel putin cainii de la stana Unghia Mare sunt recunoscuti pentru rautatea lor. (stana aflata pe Valea Unghia Mare – vale nemarcata, intre Vf.Unghia Mare 1847m si Piciorul Unghiei Mici, coborarea se face de pe Vf.Rusu 1902m) , , recomand evitarea zonei pe Valea Unghia Mare(!! in afara sezonului mentionat, desi este cel mai scurt traseu la urmarirea Culmii Petru-Orjogoaia, mergeti in grupuri mari -20 persoane !!) intre Varf Unghia Mare si Piciorul Unghiei Mici (stana mai apropiata de Piciorul Unghiei Mici), coborare de la Vf.Rusu 1902m.

Pe Valea Unghia Mare –  se poate cobori pe fire secundare – Valea Cazacu , respectiv forestier Valea Unghia Mare, sau pe fir principal Valea Azugii din zona stanii. (evitati stana in perioada iunie-august cu orice pret !!)

Documentare_Valea_Unghia_Mare_punct_rapid_de_coborare documentare_vf_unghia_mare

 

vf_rusu_1902m_reper_coborare_valea_unghia_mare detaliu_piciorul_unghia_mica

Azuga- Statie terminus Telegondola Azuga 1525m – Culmea Urechea spre Vf.Urechea 1715m : (la varful Urechea se poate ajunge foarte usor dupa urcarea culmii, lasand in spate culmea Sorica, releul Sorica si fosta cabana Popasul Schiorilor):

Culmea Sorica si baltita Sorica:

culmea_sorica baltita

 

Foto urcarea pe Culmea Urechea:

 

lasam_releul_sorica_in_spate_si_urcam_pe_culmea_urechea pe_culmea_urechea

Poze Culmea Urechea (in urcus spre Vf.Urechea 1715m) :

culmea_urechea culmea_urechea2

urcus_inspre_vf_urechea

2) Deasemenea nu mergeti in grupuri restranse si luati-va masuri de precautie (spray anti-piper caini sau urs) sau aparat cu ultrasunete .

3) Iarna in Muntii Baiului umbla lupi, eu unul nu as recomanda vizitarea lor , iarna, decat pentru cei cu simtul adrenalinei foarte dezvoltat.

2 thoughts on “Salutare ! Bine ati venit in Muntii Baiului ! Vecinii de vis-a-vis de Bucegi

  1. Aşa e! Umblă lupi prin Baiului iarna. Am mers de câteva ori pe urmele lor, am campat pe zăpadă pe Baiul Mare, în zona Vf. Câinelui şi undeva pe culmea Cumpătu dar nu am avut probleme cu animalele. De fiecare dată am fost 2, maxim 3 oameni în grup. Probabil sunt eu norocos… 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s